OAMK:n röntgenhoitajaopiskelijoiden abstrakti palkittiin opiskelijasarjan parhaana Wienissä – Innomentariumin FeniX tutkimuksen kohteena

Innomentarium aloitti yhteistyön Oulun ammattikorkeakoulun (OAMK) röntgenhoitajakoulutus-osaston kanssa viime syksynä. Hedelmällisen tutkimus- ja kehitysyhteistyön tuloksia esiteltiin maaliskuun alussa Euroopan suurimassa radiologia-alan tapahtumassa Wienissä. Innomentariumin suoradigitalisointiratkaisu FeniX:n suorituskyky oli abstraktissa tutkimuksen kohteena.

Innomentariumin ja Oulun ammattikorkeakoulun (OAMK) röntgenhoitajakoulutus-osaston välinen yhteistyö käynnistyi syksyllä 2018. Yhteistyön ensimmäisinä askeleina koulutusosaston kuvantamislaitteisto digitalisoitiin nykyaikaan Innomentariumin FeniX:n avulla.

”Meillä ei olisi ollut budjetin puitteissa mahdollista hankkia täysin uutta laitetta, joten vanhan laitteiston päivitys Innomentariumin innovaation avulla istui tarpeisiimme täydellisesti”, kertoo OAMK:n röntgenhoitajakoulutus-osaston yliopettaja Anja Henner.

”Olemme pystyneet mahdollistamaan opiskelijoillemme harjoitus- ja opinnäytetöiden tekemisen nykyaikaisella laitteistolla saatuamme päivitettyä laitteistoamme digiaikaan”, hän jatkaa.

Laitteiston digitalisoinnin lisäksi yhteistyösopimukseen kuuluu mammografiakuvantamiseen liittyvä kehittämis- ja tutkimusyhteistyö, johon liittyviä ensimmäisiä tuloksia esiteltiin maaliskuun alussa Euroopan suurimmassa radiologia-alan tapahtumassa ECR:ssä Wienissä. OAMK:n röntgenhoitajaopiskelijoiden abstrakti palkittiin tapahtumassa opiskelijasarjan parhaana 702 abstraktin joukosta. Innomentariumin suoradigitalisointiratkaisu FeniX:n suorituskyky oli abstraktissa tutkimuksen kohteena.

Sertifikaatti palkinnosta.

Kuusihenkinen tiimi voittanutta abstraktia työstämässä ja toteuttamassa

Tutkimustyön suunnittelivat ja toteuttivat kuusihenkinen tiimi, johon kuuluivat OAMK:n röntgenhoitajaopiskelijat Laura Similä, Anni Hiltunen, Inka Jämsén ja Juho Kuukasjärvi, Innomentariumilla tuotepäällikkönä työskentelevä Raija Kilponen sekä OAMK:n röntgenkoulutusosaston yliopettaja Anja Henner.

”ECR:ään työstetyssä abstraktissa verrattiin kahden samanlaisen Performa mammografialaitteen röntgensädeannoksia. Toinen laitteista toimi Innomentariumin suoradigitaaliratkaisulla FeniX:llä ja toinen alkuperäisen analogisen CR-kuvalevyn pohjalta”, Kilponen kertaa ja jatkaa:

”Tutkimuksessa tehdyn vertailun perusteella voidaan ymmärtää, että suoradigitaalisen laitteen röntgensädeannokset ovat pienempiä verrattuna analogiseen järjestelmään.”

Aineiston kerääminen ja analysointi sekä abstraktin puhtaaksikirjoittaminen toteutettiin vajaan parin kuukauden aikaikkunassa.

”Työn palautettuamme saimme hieman myöhemmin kuulla ilouutisia, sillä abstraktimme oli valittu suullisesti esitettäväksi Euroopan suurimpaan radiologia-alan tapahtumaan. Tämän lisäksi aivan tapahtuman kynnyksellä saimme vielä tiedon, että abstraktimme oli valittu opiskelijoiden tekemistä tutkimustöistä parhaaksi”, kertaa työn suullisesti ECR:ssä esittänyt opiskelija Laura Similä.

”Olemme todella hyvillämme siitä, että opiskelijoiden toteuttamaa projektia arvostettiin näin paljon. Olimme koko tiimin kera luonnollisesti erittäin otettuja saamastamme kunniasta!”, hän jatkaa.

Tutkimustyö ja ECR:ään osallistuminen toimi OAMK:n röntgenhoitajaopiskelijoille ”developing safety culture in medical radiation” -opintojakson suoritusmahdollisuutena. Similä kertoo abstraktiin valitun mielenkiintoisen aiheen luoneen loistavat puitteet tutkimustyön toteuttamiseksi.

”Idea tutkimustyön aiheesta tuli opettajaltamme Anjalta Henneriltä, joka kertoi koulumme mammografialaitteen digitalisoinnista Innomentariumin innovaation avulla. Uuden ratkaisun ominaisuuksien tutkiminen ja niiden vertaaminen analogiseen kuvalevyjärjestelmään sekä laadun varmistus ja testaaminen olivat aiheina todella mielenkiintoisia, joten olimme todella innoissamme myös itse projektista”, hän kertaa.

Yliopettaja Henner on luonnollisesti hyvillään opiskelijoille myönnetystä tunnustuksesta. Lisäksi hän haluaa kiittää Innomentariumin tiimiä loistavasti sujuneesta yhteistyöstä.

”Taso oli jälleen todella kova, mutta tiimi onnistui silti saavuttamaan voiton jopa 702:en eri puolilla maailmaa työstetyn abstraktin joukosta! Tämä oli erinomainen saavutus, ja olemme luonnollisesti todella ylpeitä opiskelijoillemme osoitetusta kunniasta”, Henner kommentoi.

”Myös yhteistyömme Innomentariumin kanssa on sujunut kokonaisuudessaan erinomaisesti; se on ollut avointa ja joustavaa sekä molempia osapuolia palvelevaa. Koemme yhteistyömme erityisesti suurena luottamuksen osoituksena, sillä siinä näkyy vahvasti Innomentariumin arvostus OAMK:n röntgenhoitajaopiskelijoiden tekemää työtä kohtaan”, hän päättää.

Onnelliset abstraktipalkinnon voittajat palkintojenjakotilaisuuden jälkeen; Laura Similä, Anni Hiltunen, Inka Jämsén and Juho Kuukasjärvi.
Onnelliset abstraktipalkinnon voittajat palkintojenjakotilaisuuden jälkeen; Laura Similä, Anni Hiltunen, Inka Jämsén and Juho Kuukasjärvi.

ECR (European Conference of Radiology) järjestettiin 31. kerran helmi-maaliskuun vaihteessa Wienissä. Tapahtumassa kävi tänä vuonna ennätykselliset 30.259 vierasta 130 maasta ja näytteilleasettajia oli mukana yli 300. Kokonaisuudessaan kongressissa esitettiin 7020 luentoa lääketieteellisen kuvantamisen eri osa-alueilta ja abstrakteja oli esillä yhteensä jopa 8469. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran jälleen keväällä 2019. Lisätietoja tapahtumasta: https://www.myesr.org/congress