TAMK:n mammografiakoulutus siirtyi digiaikaan – Innomentariumin FeniX on laskeutunut nyt myös Tampereelle

Innomentariumin mammografialaitteiden digitalisointiratkaisu FeniX lanseerattiin markkinoille viime vuoden loppupuolella. Tampereen ammattikorkeakoulun röntgenhoitajan tutkinto-ohjelma sai myös suoradigitaalisen laitteiston käyttöönsä keväällä. Innomentariumin kustannustehokkaaseen ja ekologiseen innovaatioon on oltu tyytyväisiä.

Innomentarium on kehittänyt ja lanseerannut markkinoille ratkaisun, jonka avulla Instrumentarium Oyj:n aikoinaan kehittämät analogiset mammografialaitteet (AlphaPerforma ja Diamond) voidaan päivittää kustannustehokkaasti digiaikaan. Ratkaisu on vaihtoehtona myös ekologinen, minkä lisäksi sillä pyritään helpottamaan röntgenhoitajien ja ammattiin opiskelevien päivittäistä työtä klinikoilla sekä oppilaitoksissa.

”Kustannustehokkuuden ja ekologisuuden lisäksi FeniX on asiakkaillemme helppo ratkaisu, sillä se mahdollistaa heille vaivattoman tavan siirtyä suoradigitaaliseen mammografiakuvantamiseen tutuilla suomalaisilla laitteilla”, kertoo Innomentariumin toimitusjohtaja Jouni Ihme.

”Myös hoitajien työnkulku helpottuu ja nopeutuu FeniX:n myötä merkittävästi, sillä kuvanlaadun arviointi ja arkistointi tapahtuu digitaalisesti aiemmin tehdyn manuaalisen kuvalevynvaihdon sijasta”, hän jatkaa.

Suoradigitaaliteknologiaa hyödyntävän laitteiston kuvanlaatu ja säteilyannosmäärät ovat kliinisesti testatut tuotekehitysprojektin aikana, ja niiden on todettu vastaavan uuden suoradigitaalisen mammografialaitteen tasoa. Innomentariumin digitalisointiratkaisu täyttää luonnollisesti myös kaikki tarvittavat lääkintälaitteille asetetut standardit ja vaatimukset.

Myös TAMK:n röntgenhoitajakoulutus siirtyi digiaikaan

FeniX-ratkaisu otettiin käyttöön Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) röntgenhoitajakoulutuksessa kuluneen kevään aikana. TAMK:lla oli käytössään Instrumentariumin aikoinaan kehittämä analoginen mammografialaite Alpha, joka toimii nyt uusissa kuorissa uudella suoradigitaaliteknologialla.

”Meille on erittäin tärkeää, että voimme opettaa röntgenhoitajaopiskelijoitamme modernilla välineistöllä ja että opetuksemme on sen myötä nykyaikaista. Siksi digiaikaan siirtyminen laitteistomme osalta tuli meille ajankohtaiseksi”, kertoo TAMK:n röntgenhoitajien tutkinto-ohjelman koulutuspäällikkö Maire Petäjäjärvi.

”Koulutuksen näkökulmasta hankinta oli siis erittäin tarpeellinen, minkä lisäksi FeniX oli vaihtoehtona kustannustehokas kokonaan uuden laitteen hankintaan verraten”, hän jatkaa.

Petäjäjärvi kertoo TAMK:n röntgenhoitajakoulutuksen saaneen uuden ratkaisun käyttöönsä vaivattomasti Innomentariumin hoitaessa laitteiston huollon, päivityksen ja digitalisoinnin paikan päällä Tampereella.

”Ketterästi hoidetun asennuksen lisäksi saimme Innomentariumin tiimiltä kattavan ja selkeän käyttöönottokoulutuksen. Olemme erityisen hyvillämme siitä, että ratkaisun työasemaohjelmisto itsessään on helppokäyttöinen, mikä helpottaa ja nopeuttaa opiskelijoiden perehdyttämistä laitteiston käyttöön”, hän kertaa.

Petäjäjärvi näkee, että FeniX parantaa TAMK:n röntgenhoitajaopiskelijoiden valmiutta työelämään entisestään, sillä se mahdollistaa opiskelijoiden työskentelyn nykyaikaisella laitteistolla. Petäjäjärvi haluaakin kiittää Innomentariumin tiimiä loistavasta innovaatiosta sekä erinomaisesti sujuneesta yhteistyöstä.

”Olemme olleet kokonaisuudessaan erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme Innomentariumin asiantuntevan tiimin kanssa. Voimme lämpimästi suositella FeniX:n käyttöönottoa kollegoillemme myös muissa oppilaitoksissa – innovaatio mahdollistaa nykytekniikkaan siirtymisen kustannustehokkaasti, ekologisesti ja vaivattomasti!”, hän päättää.

Maire Petäjäjärvi ja Raija Kilponen kuvassa.
Maire Petäjäjärvi ja Raija Kilponen kuvassa.