Rauhaskudosannoslaskenta osaksi Innomentariumin FeniX-ratkaisua

Mammografiatutkimus on tärkeä menetelmä rintasyövän diagnostiikassa ja seulonnassa. Tehokkaan seulontaohjelman myötä suurin osa rintasyövistä löydetään aikaisessa vaiheessa, mikä parantaa merkittävästi syöpien hoitoennustetta. Itse löydettävyydessä erityisesti kuvan laadulla nähdään olevan erittäin suuri merkitys. Samalla kuitenkin haitallisen röntgensäteilyn määrä olisi tärkeää minimoida.

”Säteilysuojelun optimointiperiaatteen (ICRP 2007) mukaan röntgentutkimuksesta aiheutuvaa annosta on pyrittävä pienentämään, mikäli se voidaan tehdä heikentämättä diagnoosin luotettavuutta. Hyvä kuvanlaatu mahdollisimman pienillä röntgensäteilyannoksilla on ollut myös Innomentariumin FeniX -ratkaisun lähtökohtana”, kertoo Innomentariumilla tuotepäällikkönä työskentelevä Raija Kilponen.

Esimerkiksi seulontamammografiakuvauksissa potilasannosten ja kuvanlaadun optimointiin kiinnitetään erityistä huomiota, sillä säteilyä käytetään terveiden ja oireettomien henkilöiden kuvaamiseen otantamäärän ollen suuri (STUK-TR 11). Säteilylain (859/2018) ja säteilyturvakeskuksen määräyksen (STUK S/4/2019) mukaisesti potilaille rötgentutkimuksista aiheutuvaa säteilyaltistusta on seurattava säännöllisesti ja verrattava tutkimuksille määrättyihin vertailutasoihin säteilysuojelun optimoimiseksi.

”Mammografiassa annostasoa kuvaava suure on keskimääräinen rauhaskudosannos (MGD, mean glandular dose), jonka avulla rinnan säteilyherkän rauhaskudoksen säteilyaltistusta arvioidaan. Mittayksikkö on gray (Gy). Suomessa STUK:n määrittämä raja-arvo on 1,5 milligrayta (mGy)”, Kilponen kertaa.

Kun annoksia halutaan verrata vertailutasoihin, lasketaan keskiarvo vähintään 10 potilaan annoksista. Henkilöt valitaan tarkasteltavaan ryhmään niin, että puristetun rinnan paksuus on välillä 40 mm – 60 mm ja paksuuksien keskiarvo puolestaan noin 50 mm.

Innomentarium on nyt kehittänyt erityisen rauhaskudoslaskenta-ohjelman, jota voidaan hyödyntää yhdessä yrityksen FeniX-ratkaisun kanssa. Ohjelmisto hyödyntää kuvantamisparametreja, jotka siirretään laitteelta työasemaohjelmistolle Innomentariumin kehittämän tiedonsiirtoratkaisun avulla. Potilastiedot saadaan RIS-rajapinnasta.

”Rauhaskudosannos ilmoitetaan työasemaohjelmistossa kuvankatselutilassa mGy-arvona kolmen desimaalin tarkkuudella. Rauhaskudosannostieto tallentuu kuvan dicom tietoihin ja siirtyy kuvan mukana PACS:iin. Ohjelmisto nopeuttaa ja helpottaa rauhaskudosannosten seurantaa ja tilastointia, kun arvoja ei tarvitse kirjata manuaalisesti”, Kilponen selventää.

”FeniX-ratkaisumme on kustannustehokas ja ekologinen vaihtoehto siirtyä suoradigitaaliseen mammografiaan, kun olemassa oleva analoginen laite voidaan päivittää digiaikaan nykyaikaisella suoradigitaalisella teknologialla. Rauhaskudosannoslaskennan kehittäminen osaksi FeniX:ä tekee ratkaisustamme ainutlaatuisen kokonaisuuden, jolla voidaan tehostaa mammografiaseulontaa entisestään”, hän päättää.


Kuvassa tuotepäällikkö Raija Kilponen ja MGD ohjelmiston ja tiedonsiirtoratkaisun tuotekehitystiimi Angelos Fylakis, Tapio Yliniemi ja Seyed Mirmojarabian.