Kestävää kehitystä kuvantamisen teknologiassa

Kestävä kehitys käsittää laajan kirjon asioita, joihin me kaikki voimme vaikuttaa. Yhdistyneet Kansakunnat on määritellyt sen niin, että nykyhetken tarpeet tyydytetään viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Tällä hetkellä kulutamme huomattavasti enemmän, mitä maapallo pystyy tuottamaan. Vuonna 2022 maailman ylikulutuspäivä oli 28. heinäkuuta. Ylikulutuksen hillintään vaikutetaan kestävän kehityksen toimintaperiaatteilla, joihin me kaikki voimme vaikuttaa. Tarvitseeko minun ostaa uusi telkkari, vai pärjäisinkö vielä vanhan kanssa jonkun vuoden? Vanhat farkutkin menevät vielä jalkaan. Ja sitten kun se TV on tullut tiensä päähän ja farkutkin kutistuneet pesussa, voimme viedä ne kierrätykseen. Pieniä yksinkertaisia asioita.

Mutta mitenkäs menetellä sen meidän klinikalla olevan vanhan natiiviröntgenin kanssa? Se kyllä toimii vielä, mutta kun uusiakin entistä hienomman näköisiä laitteita olisi tarjolla. Voisiko tässäkin miettiä kestävää kehitystä? Toimiiko kestävä kehitys lääkintälaitteilla?

Koko artikkeli julkaistu Radiografia-lehden numerossa 2/2023. Lue osoitteessa:
https://digiplus.fi/www/Radiografia-lehti/2023_Nro2/index.html#p=22