Innomentariumin asiantuntijaverkosto vahvistuu entisestään: Esa Kupiainen mukaan Innomentariumin asiantuntijatiimiin

Innomentariumin tiimi on vahvistunut kokeneella asiantuntijalla kuluneen kevään aikana. Tuotantotalouden DI Esa Kupiainen on aloittanut Innomentariumilla konsulttina ja neuvonantajana käynnistettyyn sairaalaprojekti-liiketoimintaan liittyen.

Pitkän uran terveysteknologia-alan parissa luonut Kupiainen aloitti uudessa pestissään Innomentariumilla huhtikuun alussa. Hän on ollut mukana medical-alalla jo vuodesta 1993 lähtien, jolloin hän aloitti Medko Medicalilla (silloisen Instrumentariumin projektivientiosastolla) projektipäällikkönä. Hänen tehtäviinsä kuuluivat mm. sairaalaprojektien toteutus ja vahvistaminen.

Vuonna 2003 GE Healthcaren ostettua Instrumentariumin, siirtyi Kupiainen fuusioitumisen yhteydessä työskentelemään GE Healhcarelle. Hän vastasi GE:llä erilaisten projektien toteutuksesta työskennellen myös mm. projektimyynnin ja –rahoituksen parissa. Kupiaisen työura GE:llä kesti aina vuoteen 2014 saakka, jolloin GE:n Suomen yksikkö päätti lopettaa projektimyynti-liiketoiminnan kokonaan. Sen jälkeen Kupiainen on toiminut neuvonantajana ja konsulttina liikuteltavaan terveydenhuoltoon erikoistuneen Comboral Oy:n riveissä.

”Työurani tärkein työpaikanvaihdos tapahtui vuonna -93, kun pääsin sisään terveysteknologia-alalle siirryttyäni Medko Medicalille projektipäälliköksi toteuttamaan erilaisia sairaalaprojekteja. Siitä lähtien olen viihtynyt erilaisten sairaalaprojektien parissa alalla jo yli 20 vuotta. Ensimmäinen projektini Medko Medicalilla koski Moskovan palovammasairaalaa, minkä yhteydessä sain tutustua myös ensi kertaa Ihmeen Jouniin. Meillä on siis Jouninkin kanssa takanamme jo yli 20 vuoden matka”, kertoo Kupiainen pitkästä historiastaan alan sekä uuden työnantajansa parissa.

Tavoitteena uusi vientiveturi sairaalaprojekteille

Kupiainen ja Ihme käynnistivät epävirallisesti viimeisimmän yhteistyökuvionsa jo vuonna 2014. Kaksikko kävi keskustelua ratkaisuista synnyttää Suomeen uusi vientiveturi ja paketoija sairaalaprojekteille GE:n lopetettua projektimyynti-liiketoiminnan Suomessa. Selvitystyötä on tehty yhteistyössä mm. Finpron, Sopranon, Ulkoministeriön ja Finnveran kanssa, ja monen vuoden taustatyö näyttää nyt kantavan vihdoin hedelmää.

”Koska sairaalaprojekteille on edelleen maailmalla paljon kysyntää, aloimme Jounin kanssa jo keväällä 2014 selvittämään, löytyisikö Suomesta uutta vientiveturia sairaalaprojekti-sektorille. Saimme useita tahoja tukemaan tätä selvitystyötä ja nyt näyttää siltä, että ponnistelumme tuottavat vihdoin hedelmää. Uusi toimija aloittaa sairaalaprojektiviennin Suomesta vielä tämän kevään aikana tarkoituksenaan edistää suomalaisten sairaalalaitteiden vientiä kansainvälisiin projekteihin”, Kupiainen kertoo.

Kupiaisen ensimmäinen tehtävä Innomentariumilla onkin aloittaa konsulttina ja neuvonantajana kyseisessä projektissa. Lisäksi hänen aikaisempi työhistoriansa mm. juridiikan ja rahoituksen parista tullee avaamaan hänelle tulevaisuudessa mahdollisuuksia myös muunlaisiin tehtäviin Innomentariumilla.

”Ensimmäinen työtehtäväni on alkaa konsultoimaan suurta kansainvälistä sairaalaprojektitoimittajaa uuteen liiketoimintaamme liittyen. Projektiliiketoiminnan lisäksi minulla on vankka tausta osto-, rahoitus- ja sopimusjuridiikasta. Uskonkin, että seniorikokemukseni näiltä alueilta avaa minulle ovia tulevaisuudessa myös toisenlaisten tehtävien pariin Innomentariumilla”, Kupiainen pohtii.

Monipuolisen urheilun sekä erityisesti matkustelun ystäväksi tunnustautuva Kupiainen on innoissaan uudesta pestistään Innomentariumilla. Nähtäväksi jää, kuinka pitkän työhistorian Kupiainen ja Ihme pääsevät lopulta yhdessä rakentamaan – tai jatkuuko Kupiaisen työuraan liittyvä ”kymppikerhoilu” edelleen myös Innomentariumilla.

”Uusi pestini Innomentariumilla on todella mielenkiintoinen, sillä toista vastaavaa tehtävää ei Suomesta tietääkseni tänä päivänä löydy! Lisäksi on hienoa huomata, kuinka matka Moskovasta vuodesta 1994 on lopulta johtanut meidät Jounin kanssa saman katon alle Innomentariumille 23 vuoden taipaleen jälkeen. Toinen hauska yksityiskohta on myös se, että työurani on edennyt tähän asti 10 vuoden pätkissä: työskentelin ensin 10 vuotta Wärtsilässä, sitten 10 vuotta Instrumentariumilla ja lopulta 10 vuotta GE:llä. Nähtäväksi jää, ehdinkö saamaan Innomentariumilla uutta kymppiä täyteen, ennen kuin minut lähetetään eläkkeelle”, Kupiainen päättää.