Vanhat kuoret, uusi tekniikka – Vaasan Mehiläinen panostaa ekologiseen ja kestävään kehitykseen

Innomentariumin mammografialaitteiden digitalisointiratkaisu FeniX lanseerattiin markkinoille loppuvuodesta 2018. Samoihin aikoihin asennettiin ensimmäinen kliininen asiakaspilotti koekäyttöön Vaasan Mehiläisen lääkärikeskukseen. Röntgenhoitajien käyttökokemukset olivat erinomaisia, joten laite on tänä päivänä käytössä hoitajien päivittäisessä hoitotyössä Vaasan Mehiläisen kuvantamisen yksikössä.

Teksti: Elina Rautiola
Kuvat: Heidi Järvi, Seppälän valokuvaamo, Vaasa

Instrumentarium Oyj:n Suomessa aikoinaan kehittämät analogiset mammografialaitteet Alpha, Performa ja Diamond ovat tunnettuja helppokäyttöisyydestään ja laadustaan. Innomentarium on nyt kehittänyt ja lanseerannut markkinoille ratkaisun, jonka avulla laitteet voidaan päivittää nykyaikaan – luotettavasti ja laadusta tinkimättä.

”Takana on pitkäaikainen tuotekehitysprojekti, jonka myötä FeniX syntyi”, kertoo Innomentariumin toimitusjohtaja Jouni Ihme.

”Tavoitteenamme oli pystyä jatkamaan Instrumentariumin aikoinaan kehittämien analogisten mammografiaratkaisuiden käyttöikää vuosiksi eteenpäin päivittämällä laitteet digiaikaan ratkaisumme avulla. FeniX lanseerattiin markkinoille viime vuoden loppupuolella, ja ensimmäiset asiakaspalautteet ovat olleet rohkaisevia”, hän jatkaa.

Suoradigitaaliteknologiaa hyödyntävän laitteiston kuvanlaatu ja säteilyannosmäärät ovat kliinisesti testatut tuotekehitysprojektin aikana, ja niiden on todettu vastaavan suoradigitaalisen mammografialaitteen tasoa. Innomentariumin digitalisointiratkaisu täyttää luonnollisesti myös kaikki tarvittavat lääkintälaitteille asetetut standardit ja vaatimukset.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

FeniX:llä saa hyvänlaatuisia kuvia. Kuvan laatu on kliinisesti testattu ja huomattavasti parempi kuvalevyyn verrattuna – ja vähintäänkin yhtä hyvä uuden vastaavan suoradigitaalisen laitteen kuvaan verrattuna.

Uusi tekniikka, vanhat kuoret

FeniX:n ensimmäinen kliininen asiakaspilotti asennettiin Mehiläisen lääkärikeskukseen Vaasaan syksyllä 2018. Lääkärikeskuksella oli käytössään Instrumentariumin aikoinaan kehittämä analoginen mammografialaite Performa, joka toimii nyt vanhoissa kuorissa sisällään uusi suoradigitaaliteknologia.

”Olimme varautuneet budjetissamme uuden digitaalisen mammografialaitteen hankintaan. Kuultuamme Innomentariumin ratkaisusta aloimme kuitenkin pohtia uuden laitteen hankinnan tarpeellisuutta, sillä FeniX:n avulla meillä jo käytössä ollut laite saatiin päivitettyä digiaikaan. Kokonaan uuden laitteen hankintaan verraten Innomentariumin FeniX oli myös edullisempi vaihtoehto – emmekä joutuneet kuitenkaan tinkimään lainkaan laadusta”, kertoo Vaasan Mehiläisen yksikönjohtaja Tamara Koskimies.

”Lisäksi olemassa olevan laitekannan päivitys tekee FeniX:stä ekologisen ratkaisun, mikä oli meille arvo itsessään. Mielestämme ympäristönäkökulman ja ekologisen kestävyyden huomiointi on tärkeää myös terveydenhoitoalalla ja tulevaisuuden hankinnoissa. Meidän täytyy muistaa, että kiertotalous, kestävä kehitys ja vihreät arvot ovat vastuuta ympäristöstä. Innomentariumin ratkaisu palvelee tätä ajatusmaailmaa erinomaisesti”, Koskimies jatkaa.

Vaasan Mehiläisen lääkärikeskuksen kuvantamisyksikkö sai uuden ratkaisun käyttöönsä vaivattomasti Innomentariumin hoitaessa vanhan laitteen huollon ja laitepäivityksen digitalisoinnin ohessa paikan päällä Vaasassa. Kuvantamisen tiimiesimies Frida Norrén kertoo hoitajien olevan tyytyväisiä työnkulkua nopeuttaneeseen uuteen ratkaisuun.

”FeniX:n myötä päivittäinen työnkulkumme on nopeutunut merkittävästi. Kuvausprosessi itsessään on paljon ketterämpi, kun laitteen digitalisoinnin myötä kuvalevyjä ei tarvitse enää erikseen lukea eikä kuvia tarvitse siirtää manuaalisesti arkistoon”, Norrén kertoo ja jatkaa:

”Myös laitteen uusi ohjelmisto oli helppo ja nopea ottaa käyttöön, sillä se on suunniteltu todella käyttäjäystävälliseksi.”

Hyvien käyttökokemusten myötä Vaasan Mehiläisen lääkärikeskus jatkoi laitteen käyttöä heille myönnetyn koeajan ja pilotoinnin jälkeen. Ihme on luonnollisesti hyvillään saadusta hyvästä ja rohkaisevasta asiakaspalautteesta.  

”Olemme olleet todella tyytyväisiä yhteistyöhömme Vaasan Mehiläisen kanssa. Yhteistyömme on ollut hyvä astinlauta Suomessa ja ensimmäisiä askeleita vientiin on myös jo otettu – olemme todella innoissamme! Parasta tässä työssä on Asiakkailta saatu positiivinen palaute, sillä heillehän näitä uusia innovaatioita kehitetään”, Ihme päättää.